torstaina, helmikuuta 17, 2005

Tärkeä tiedotus!

Olen käytännössä nyt pari päivää yrittänyt hylätä artsuminäni ja keskittyä työminääni. Tosin eilen kului suhteellisen paljon aikaa noiden erilaisten lausegeneraattorien parissa leikkiessä - sessiota ei saa työminäni piikkiin vaikka kuinka yrittäisi. Blogiprojektikin järkytti tänään osoittautuessaan aikasiepoksi. Olen merkinnyt ylös itselleni projektiin kuluneita tunteja (en omia kirjoittelujani, vaan tuota muuta hommaa) tulevia vastaavia projekteja varten ja leukanivel loksahti hämmästyksestä, kun juuri laskin tunnit yhteen. Tilanne on jo kuitenkin rauhoittunut parin viikon takaisesta ja rauhoittunee edelleen, kun rutiini löytyy - mukavan projektin merkki, kun tuntimäärä pääsee yllättämään suuruudellaan. Sitäpaitsi, tämän viikon tuntilaskurin nousu selittynee tehokkaalla tiedotuskampanjallani - tässä on mukana muitakin kuin minä, joten kerrankin löysin selkärankani.

Tiedottaminen on muutenkin päivän ilkeä sana. Aamuisessa email-viestissä kehoitettiin kirjoittamaan spämmiprojektista etukäteen jonkinlainen tiedote. Aaaaaaaaargh. Blog-projektista tiedottaminen oli helppoa, koska käytännössä vain uudelleenjärjestelin Kirsin sanoja. Mutta miten omien tiedotteiden sanat aina tässä vaiheessa muuttuvatkin kuin magneeteiksi, jotka välttelevät toisiaan? Lauseista tulee kummallisia. Ei haluaisi kirjoittaa mitään tekotaiteellista soopaa, jossa teos luotaa historiaan ja makrokulttuurisella tasolla käsittelee ajatuksen kerrostumia heijastaen ne johonkin blaa blaa... mutta luettaviakaan lauseita ei paperille ilmesty. Taidankin rakentaa oman tarkoitukseeni sopivan generaattorin, kun valmiita ei näytä löytyvän.

Muutenkin olen miettinyt viime aikoina tuota tiedottamispuolta sekä tässä projektissa että muutamassa toisessa. En tiedä, miten muilla asiat ovat, mutta markkinointihenkisenä laadin jonkinlaisen 'tiedotussuunnitelman' joka projektiin. Tosiasia vain on, että kun tiedottamisen aika tulee, projektin kanssa on usein jo niin puhki, että minimi saa riittää ja kaikki muu jää tekemättä. Mikä on äärimmäisen idioottimaista. Ei voi valittaa yleisökadosta tai tiedotusvälineiden kiinnostuksen puutteesta, jos ei hoida asioita kuntoon. On joitakin poikkeuksia, kuten esim. Coloria-sivusto, josta ei ole juurikaan tiedotettu, koska se on alunperin vain itselle tehty. Viidakkorumpu paukutti tiedottamisen ihan pyytämättä ja vahingossa - sisältö on vain niin hyvä ja kattava, että sille on lukijansa. Mutta Coloria lienee poikkeus useammallakin tavalla tässä maailmankaikkeudessa.

Kirsin tuleva näyttelytiedote sai miettimään avun hankkimista tiedotusprosessiin. Jos pienen tiedotteen kirjoittamiseen suomeksi menee vähintään useampi tunti - usein jahkaillessa ja pohtiessa useampi päivä - ja koko tiedotusprojekti väsyttää ja ahdistaa non-stop, miksi en palkkaisi ulkopuolista asiantuntijaa? Onhan minulla tilitoimistokin, joka pistää puolestani numerot riviin. Jos joku saisi ajatukseni aseteltua selkeään muotoon parissa kymmenessä minuutissa, säästyisin paljolta ja voisin keskittyä sinä aikana olennaiseen. Eli olemiseen. Maksaahan tuo tietenkin, mutta niin maksaa sekin, jos tiedottaminen tehdään huonosti.

En itseasiassa tiedä, miten ulkopuolisen tiedotusavun palkkaaminen on täällä niin vieras ajatus - vai onko tämä vain oma tuntumani? Viime vuonna, kun minulta pyydettiin jonkinlaista kuvausta itsestäni Net Narratives (?) -julkaisuun (joka luvattiin lähettää, jota ei vieläkään ole näkynyt), minuun yhteydessä ollut assistentin assistentin assistentti kysyi managerini/tiedottajani/personal assistenttini yhteystietoja, jotta voi olla suoraan yhteydessä häneen tiedotusasioissa. Kun vastasin eioota, hän ihmetteli, olenko vielä opiskelija. Olisi varmaan pitänyt hätävalehdella, että jouduin sanomaan tiedottajani juuri irti huonon laadun vuoksi, enkä ole vielä löytänyt uutta. Mutta koska olin niin hämmentynyt... Ilmankos julkaisusta ei ole sen jälkeen kuulunut mitään.

Imagoni ulkomailla on siis mennyttä, mutta vastapainoksi löysin sentään tänäaamuna identiteettini (Periaatteessa Äkkijyrkkä ja Itsepintaisen Verenhimoinen Iltatorimyyjä). Päivän generaattorina tarjoan Aku Ankka-sivun alareunasta löytyvän sudenpentunimigeneraattorin.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

ONKO PAKKO KEHUA COLORIAA KOKO AJAN? TUOLLAINEN ITSEKEHU ALKAA ÄRSYTTÄÄ. ON MUUTKIN YHTÄ HIENOJA SIVUJA TEHNEET.

Päivi kirjoitti...

Coloria on hyvä! Jos kehun omia töitäni blogissani, se johtuu siitä, että olen niihin tyytyväinen. Onhan Coloriassa parantamisen varaakin, mutta en minä sille mitään voi, että sivusto on silti aivan loistava ja olen ylpeä siitä.
Ja olen samaa mieltä kanssani: ovat ne muutkin yhtä hienoja sivuja tehneet. Mikä sääli, etteivät kaikki hyvätkään tekijät osaa nähdä työnsä hienoutta. Vaatimattomuus ei kuki edes perunana.