keskiviikkona, helmikuuta 16, 2005

Latina on uusi musta

Joskus viime vuonna kiinnitin huomiota siihen, kuinka paljon latinan kanssa tuli löträttyä, kun Colorian vieraskirjaan alkoi ilmestyä latinalaisia viestejä ja kohteliaisuudesta viestin jättäjiä kohtaan myös vastasin niihin. Luojan kiitos, spämmin lähettäjille ei tarvitse vastata. Mutta sikäli aika oudoksuttava ilmiö on, että kaikkien genuine Rolex replica -mainosten keskellä on latinankielisiä lurituksia, joista ei ymmärrä mitään. Eikä liitteenä ole edes virusta.

Latinan paljous kiinnitti tänään huomioni, kun kävin kateuskatsastelemassa uusia hienoja sivustoja. Viidessä sivussa kymmenestä oli käytetty jotakin latinankielistä lausahdusta.
Siinä ohimennen törmäsin myös pieneen, mutta parhaimpaan näkemääni latinan pikakurssiin, mikä muistutti minua sivistävää kieltä tuottavien generaattoreiden etsintäprojektista.

Olin jo kovin innostunut, kun kuulin Veijosta, joka auttaa tekstin tuottamisessa. Autoin Veijoa alkulauseella Tänään taiteilijaa ahdisti, joka Veijon piti täydentää loppuun - tilasin 30 sanan syvällisen kokonaisuuden. Veijo ei kuitenkaan ilmiselvästi ole artsumateriaalia, tässä hänen tuotoksensa: ä...ahdisti perheitä ja sukuja, joissa jokainen mies voi olla mahdollista esimerkiksi päästä käsiksi toisten tietoihin.- salassa pidettävien arvojen välittäminen piilotettuina lomakekenttinä.- kyselyn mukana välitettyjen otsakkeiden totuudenmukaisuuteen tai olemassaoloon luottaminen (esim. referer [sic]... SIC?

Lähimmäksi tarvettani osui J. Korpelan Pienehkö sivistyssanakirja, jonka Termisanastoja webissä -osio on varsinainen sanojen paratiisi (ja mikäs se siellä linkkilistalla vilahti, ellei Coloria). Mitä kautta harhauduinkin sivistämään itseäni: Obelixin koiran nimi on esperantoksi Snufiks. Ja Obelix itse turkiksi Hopdediks?

Voisi vielä ennen illan työrupeamaa käydä yhden postmodernistisen esseen pyöräyttämässä.

--
Onneksi meillä on sentään maan pinnalle palauttaja, kaikkien tekstigeneraattorien äiti, Korsoraattori, jonka käännöksen avulla ymmärrän jopa muiden juhlavuosiblogaajien kirjoitukset :)

Ei kommentteja: