maanantaina, toukokuuta 09, 2005

Taiteentutkimusta


Buttonize My World I. 1997.

Viitisen vuotta sitten aloin laatia listaa taideteoksien ja levynkansien samankaltaisuuksista (sekä sattumista että tahallisista viittauksista). Kyseessä oli alunperin jonkin kouluprojektin runkohahmotelma, mutta taisi jäädä kesken ja listakin maatuu vanhan koneen sisuksissa bittien hautausmaalla. Viime viikolla projekti pompsahti mieleen Taide-lehteä lukiessa (*röyhistelee sivistyneenä*). Ensimmäisen asteen taideanalyysi: valokuvaaja Olli Jaatisen Prospekt-sarjaan kuuluva jalkapallokuva on kuin köyhän miehen suomalaisversio Robbie Williamsin Sing When You're Winning -levynkannesta. Vaikka tuskin Jaatinen on tehnyt kuvaansa Robbien levy mielessään - muita hänen kuviaan katsoessa on vaikea kuvitella, että taiteilijan studiolla hipattaisiin Williamsin tahtiin ;-). (CD:n sisäosa olisi ollut parempi esimerkki, mutta ei tähän hätään löytynyt verkosta kuvaa siitä. Robbien levythän ovat kuitenkin melkein yhtä yleisiä hyllynkoristeita kuin Raamatut, joten menkää ja luntatkaa. Jos ei itsellänne ole, niin naapurilta löytyy.)

Kaltaisilleni, joille Taide itsessään on liian raskassoutuista luettavaa muuten kuin brassailumielessä, *laadukkaita* taideuutisia maailmalta: Art News Blog! Auttaa kummallisen maailmankatsomuksen ylläpitämiseen.

---
Kuvaan liittyen pala hlökohtaista häpeällistä artsuiluhistoriaani: käytin kuvan tekemisen aikoihin hämmentävän paljon aikaa siihen, että yritin saada kuvia aikaan ilman efektien käyttöä - ja lopputulokset näyttivät kuitenkin efektoiduilta. Lähinnä piirtelyharjoituksia siis. No, maailma opettaa jotain: nykyinen pyrkimykseni on saada aikaan (efektejäkin satunnaisesti käyttämällä) orgaanisemman oloista pintaa.

Ei kommentteja: