tiistaina, helmikuuta 08, 2011

Grinderman — Worm Tamer


[Poissa 7. Pigmenttimustetuloste, 15x14cm.]

Turun suuressa mediahiljaisuudessa vellonut näyttely Turun Vanhan Raatihuoneen galleriassa sai masentavan päätöksen: Timppa huomasi eilen näyttelyä purkaessaan, että teossiimoja roikkui 200:sta kuvasta koostuvassa Poissa-installaatiossa muutamia tyhjillään ja joitakin teossiimoja oli kiinnitetty kaksi yhteen kuvaan - ja sehän laukaisi hälytyskellot päässä. En ollut itse purkamassa, mutta puhelin kantoi päivällä tiedon siitä että töitä puuttuu noi kymmenen. Lopullinen inventaario viime yönä paljasti, että kuvia on varastettu yksitoista kappaletta: numerot °7, °14, °18, °52, °68, °89, °99, °104, °151, °155 ja °170. Kaikki vedokset on signeerattu, numeroitu ja sarjan ykkösiä: niissä on merkintä 1/5.

Soittelin tänään Suomen taiteilijaseuran lakimiehelle vähän kysyäkseni neuvoa vastuuasioissa ja siitä, miten kannattaa toimia. Aikomukseni oli tehdä rikosilmoitus heti, mutta päivä kului aamuyhdeksästä iltayhdeksään Live Herring '11 / Epätosi maailma -näyttelyn pystytyksessä Keuruulla (aikalailla tauotta) ja kotiin päästyä verkko ei toimi (mokkulakin katkoo ärsyttävästi, ei oikein virallisia ilmoituksia tällä epävarmalla yhteydellä viitsi alkaa säätää). Mutta huomenna sen aion tehdä heti ensimmäisen sopivan tauon alkaessa. Turun museokeskukselle on asiasta ilmoitettu, eikä heilläkään ole kokemusta vastaavasta. Kaikin puolin kaikki asiaan liittyvä on vielä siis kesken, joten katsotaan nyt, miten tässä käy.

Vaikka teosten myyntiarvo ei ole mikään järisyttävän suuri (noita olen myynyt 70€/kpl, eli yhdentoista kappaleen hinta olisi 770€), nuo sarjan ensimmäiset vedokset ovat olleet sellaisia, jotka eivät ole olleet myynnissä kuin tuon 200-osaisen installaation osana. Lisäksi jokaisesta kuvasta on siis tehty neljä vedosta, jotka ovat olleet myynnissä yksittäisinä kappaleina ja ainakin yhdestä varastetuista töistä on kaikki viisi vedosta jo pois pelistä: yksi oli installaatiossa ja neljä myyty. Joten siltä osin tuntuu, että tuo iso installaatio on mennyt "rikki". Ei ehkä näy ulkopuoliselle niin konkreettisesti kuin esimerkiksi isoon maalaukseen reiän tekeminen, mutta kyllä se siltä itsestä tuntuu. Varsinkin, kun installaation ostamista kohtaan on osoitettu vähän mielenkiintoakin ja nyt tuntuu, että enhän minä voi rikkinäistä myydä. Voihan tietenkin tehdä puuttuvista teoksista jonkinlaiset erityisversiot installaatioon, että varkaus tallentuisi siihen jotenkin pysyvästi - mutta ei se ole sama.

Paitsi että surettaa, myös ()#=)¤(/#ttaa niin armottomasti, etten varmasti jätä tähän. Tässä postauksessa on kuvat niistä viedyistä teoksista, jotka löytyivät itseltäni valmiiksi digitaalisina. Loput etsin jostakin viimeistään viikonlopun aikana ja pistän verkkoon esille etsintäkuulutussivun, johon kokoan kaikkien kuvien työt. Voin jo tässä välissä luvata, että jos joku bongaa näistä kuvista jonkun (nimenomaan ykkösvedoksen - toivottavasti kukaan ei käräytä kaveriaan, jolla sattuu olemaan myöhempi vedos), pitävistä ja käräyttävistä vihjeistä annan vedospalkkion.

---

Vaikka Turusta jäi tällä kertaa paha maku suuhun isolla skaalalla, täytyy sanoa, että pienemmällä skaalalla - vieraskirjaa lukiessa ja kuultuja palautteita suodattaessa - olo keveni vähän. Tässä synkistelyn keskellä kirjaan kirjoitetuilla pienilläkin positiivisilla kommenteilla on mielessä aika hyvä kaiku. Että ei se koko maailma ole ihan mutaa silti.


[Poissa 14. Pigmenttimustetuloste, 15x14cm.]


[Poissa 104. Pigmenttimustetuloste, 15x14cm.]


[Poissa 151. Pigmenttimustetuloste, 15x14cm.]


[Poissa 155. Pigmenttimustetuloste, 15x14cm.]


[Poissa 170. Pigmenttimustetuloste, 15x14cm.]

Ei kommentteja: