maanantaina, toukokuuta 03, 2010

Golden Silvers - True Romance


[Poissa 81. Pigmenttimustetuloste, 15x14cm.]

Niin jäi ilkeän tulivuoren takia keväinen (ja kuulemma tällä hetkellä myös tuulinen ja sateinen) Firenze siis kokematta, mutta kuusi päivää räntäisessä Tallinnassa neljän tähden hotellissa ja pari päivää hyvän ystävän luona oli ihan kohtuullinen väliaikaisirtiotto - varsinkin, kun tietää, että siellä se kaupunki odottaa meitä myöhemmin tänä vuonna.

Joutilaisuus oli hetken verran juhlaa: en ole ehtinyt tarttua kirjaan aikoihin, eikä totta puhuen ainakaan kymmeneen vuoteen ole edes tehnyt mieli lukea (lukuunottamatta Harry Pottereita). Ostin Helsingistä matkapokkariksi Mikkel Birkegaardin Libri di Lucan arvoitus -kirjan (alkoi melko maukkaasti, mutta jotenkin latistui elokuvakässäriksi - joskin antaa maailmanselityksen mm. lukemiseni aikaan uutisoidulle Pekkarisen ydinvoimalasäädölle) ja lukemisen makuun päästyäni ostin Tallinnasta Sebastian Barryn kirjan The Secret Scripture - jota en kerta kaikkiaan kyennyt päästämään käsistäni. Olen jo ehtinyt vauhkota kirjasta tuttavilleni ja myös jonkinlaisesta semijärkytyksestäni, kun huomasin, ettei Barryn kirjoja ole suomennettu! En tiedä, mikä siinä oikein iski, mutta tuntui, että sanat oikein tanssivat päähän sisään - toisaalta on hyvin vaikea kuvitella kirjaa suomennettunakaan; tämä varmaan pitääkin lukea alkuperäiskielellään.

Kaikesta lukemisesta innoittuneena aloitin uudelleen myös kirjoitusharrastukseni ja ajattelin aloitella Ihka Oikean Romaanin kirjoittelun. Pitkään aikaan sanat eivät ole soineet näppäimistöllä niinkuin ne nyt tekivät, eikä toivoa siis on - jospa oikeasti saisinkin päässä liikkuvat tarinat paperille ja kustantamoon saakka?

Se jää nähtäväksi. Todellisuus nimittäin vaani kotona heti, kun kotioven avasi: kymmenet keskeneräiset projektit ja se ikuinen ajan puute. Tänäänkin on mieli vetänyt sekä kirjoittamaan että kuvien tekemiseen, mutta on pitänyt pakottaa itsensä hoitamaan kaikkea vähemmän runollista, mutta pakollista: loman aikana kertyneitä rästitöitä sekä tuleviin näyttelyihin liittyviä kehysasioita (käytännön järjestelyistä kehysasioihin kirjaimellisesti).

Aurinko sentään palasi hetkeksi taivaalle. Joskin väliaikaisesti, kuulemma.

Ei kommentteja: