maanantaina, huhtikuuta 30, 2012

Agnes Obel — Riverside


Kiire kiire, Kapriisin näyttely oven takana! Omat työt on pääasiassa melkein valmiit, mutta niiden ulossaaminen on osoittautunut normaalia hankalammaksi, joten Vappu menee hyvässä työmoodissa, juhlimaan ei ehdi. Jos tänään pysyin tavoitteissani, voi olla, että käyn huomenna munkkikahvilla vanhempien luona, että tulee edes jonkinlaista sosiaalista elämää tähän väliin. Vaan aika huonoltahan tilanne tällä hetkellä näyttää.

Kiireen sain aikaiseksi näyttelyn suhteen sillä, että kaikki muutkin muka-kiireiset projektit osuivat juuri tähän hetkeen. Sketchbook-projektin Limited edition SB -version deadline oli tänään ja siitä osasin kyllä pitää kiinni (sain kuin sainkin lähtemään ajoissa Brooklyniin!), vaikka onkin silkkaa terapiatekemistä itselleni, mutta olen onnistunut tekemään myös paljon sellaista, jotka olisi viisas jättänyt näyttelyn avajaisten jälkeiseen aikaan. Toisaalta, pöytä tyhjänä tekemättömistä antaa aivoille enemmän tilaa.

Koko viikko onkin ollut melkein tauotonta tekemistä. Kuvitelma-myyjäisissä ei varsinaisesti mennyt hyvin: porukkaa oli paikalla harmittavan vähän ja pääsin juuri ja juuri omilleni. Mutta kun sieltä kotiuduin maanantaina, alkoi välitön pakkaaminen Porvoota varten; ma-ti aamuyöstä pakatut työt saatiin aamulla roudattua Matkahuoltoon. Plankkon minigalleria Porvoon taidetehtaalla Anitta Ruotsalaisen työhuoneella aukeaa 2.5. - ja on sitten auki koko loppuvuoden. Sitten laukkujen purkamista, rästitöiden hoitamista ja sitä yletöntä hohhailua, kun ei pää meinaa toimia.

Joten tässä ollaan: jälleen deadlinen varjossa puskemassa aikaa vastaan. Onneksi suurin osa "luovasta" työstä on tehty - yksityiskohtien viimeistely ja printterin kanssa  tappelu ei vaadi niin tyhjää päätä kuin fantasiamaailmaan uppoutuminen.



lauantaina, huhtikuuta 21, 2012

Blueberries - pigment ink print (27x18cm) / Hahnemühle Photorag Satin, ed. 50
Junailin itseni illalla Helsinkiin kahden järjettömän painavan matkalaukun kanssa. Luksusmatkailin sen verran, että otin itselleni taksin rautatieasemalta hotellille ja se oli aikalailla oikea veto. Sen verran paljon on mennyt energiaa tulevan Tampereen näyttelyn valmisteluun, että yksi vapaailta hotellin sängyllä loikoillen on enemmän kuin tervetullutta. Halusin Kuvitelma-tapahtumaankin tehdä jotain uutta, mutta samalla jotain totaalisen erilaista kuin mitä Tampereen galleria Kapriisissa on sitten odotettavissa. Tavallaan teinkin uutta, mutta vanhasta: löysin vanhat mustikkapiirrokseni, joista sitten työstämällä työstin pelkistettyjä vektorimarjoja - ja puolukoitakin tein, ja pari piirakkaa ja marjapuuta myös. Sain myös viimeisteltyä Monsterium-miniprinttien sarjan ja löysin niille vihdoin sopivan paperinkin, joten asiat jotenkin naksahtivat kohdilleen.

Siis jotain ihan muuta kuin mitä olen gallerioissa esitellyt, mutta ei sinänsä mitään uutta linjaa kuvitusminäni puolesta - Monsterium-maailman printtisarja ja nuo pelkistetyt sarjat ovat olleet jo pidemmän aikaa tulella. Ajattelin koko tapahtumaan osallistumista myös jonkinlaisena irtiottona, ja siltäosin ainakin valmistelut tuntuvat onnistuneen täysin. Tampereelle työstän teknisesti niin vaikeaa sarjaa, että näiden toisella tekniikalla toteutettavien töiden tekeminen siinä välissä on ollut todellista terapiatyötä :)

Tampereesta puheen ollen, näyttelykutsarit saimme painosta perjantaina ja osa niistä lähti galleriaan, eli päätyvät pian gallerian postituslistalaisille. Juliste pitäisi saada vielä valmiiksi ensi viikon aikana ja näyttelyn fb-sivunkin väsään heti, kun Kuvitelma-myyjäiset ja alkuviikon palaverimaratoni on saatu suoritettua alta pois. Jos huominen on yhtä energiaa antava kuin on ollut tämän päivän valmistelupuuhailu junassa ja hotellissa, niin virtaa riittää varmaan ihan hyvin loppuviikkoon saakka, vaikka millainen työtöräys olisi odottamassa näyttelytöiden viimeistelyn ja näyttelyn perusrutiinien säätämisen lisäksi.

Vielä muutama valmisteluhomma, sitten hetki päämäärätöntä löhöilyä ennen nukkumaanmenoa. Siis:

Kuvitelma-kuvataidemyyjäiset sunnuntaina 22.4.2012 Helsingin Kulttuuriareena Gloriassa klo 12-18
http://kuvitelma.blogspot.com/

lauantaina, huhtikuuta 14, 2012

The Kramford Look - Justine


[Karannut suojatie I / Runaway Zebra Crossing I. Pigmenttimustetuloste, 27x42cm (+marginaali), ed. 15.]

Ahdistuskohtauksia siitä, kun joutuu pitämään omia projektejaan vakan alla. Tuntuu, että se omakin käytettävissä oleva aika menee sitten kaikenlaiseen epäoleelliseen, kaiken maailman plankettien täyttelyyn ja lähettelyyn. Onneksi olen nyt osannut sanoa jyrkästi "ei" kaikille tapaamisille seuraavan 2-3 viikon ajaksi - lukuunottamatta niitä aiemmin sovittuja ja viikottaisia pakollisia. Edessäni on viikkoja, jolloin minulla saattaa olla jopa kolme päivää putkeen OMAA AIKAA, omille töille. Uskomatonta. Ja suhteellisen tarpeellista, kun ottaa huomioon, että näyttelykutsarit pitäisi saada painoon ensi viikon alussa, eikä näyttelykuvista yksikään ole vielä valmis, vaikka vaiheessa onkin. Tänään onnistuin töiden välissä ujuttamaan kaksi teossarjaa niin hyvään vaiheeseen, että toivoa on, että näyttelyyn saan uusia töitä. Mutta tämä jatkuva repaleinen tekeminen vaatii jonkinlaista logistista taitoa; tunne kyllä kaikkoaa välillä, kun pitää tukeutua systematiikkaan.

Ensi viikolla myös Kuvitelma-kuvataidemyyjäisiin mukaan otettavien kimpsujen pakkausta ja Porvoon paketti matkaan. Pictures and their Descriptions-vihkosen 15 kuvitusta pitäisi viimeistellä. Irtokappaleina printterin päällä pyörivät vedokset pitäisi signeerata ja numeroida. Eteisestä pitäisi saada jonkinlainen tolkku siellä pari neliötä vieville Vaskenruosteyrttipulloille, jotka pitäisi pakata viisaasti säilytystä varten.

Photaripäivitys odottaa edelleen asentamista pöydän kulmalla.

maanantaina, huhtikuuta 09, 2012

Kate — Strange Girl


[Vaikea päätös / Difficult Decision. Pigmenttimustetuloste, 8x8cm (+marginaali), ed. 30.]

Eilen vein Korpilahdelle Höyry-galleriaan muutamia kortteja ja Irtokuvituksia -sarjan pikkutöitä (kuvissa) samalla, kun pakkasin Vaskenruosteyrttitarhani pahvilaatikoihin portaikosta. Myöhemmin vanhempieni luona dokumentoin kupariyrttejäni valokuvaamalla niitä lumihangella - mikä ei ollut hirveän hyvä päätös, koska varjon puolella sininen valo häivytti kaikki sävyt ja valon puolella lumi taas lisäsi valotehoa niin, että itse objektit ovat ihan mustia. Sain kuitenkin suurimmasta osasta kaadettua etikat talteen ja koristeet erilleen; osassa korkki oli tietenkin ruostunut kiinni. Availen kiinniruostuneet purkit nyt lähiaikoina kotona ja kuvailen muutenkin osaa uudelleen, että saan parempia kuvia itselleni talteen. Eli mental note itselle: käytä kumitiivisteisiä tai muita vastaavia purkkeja, ei kiinniruuvattavia. Kamerasta en vielä kuvia saanut ulos - dokumentaation tuloksia pistän näkyviin joku toinen päivä.

Joka tapauksessa: Höyry-galleriassa oli pääsiäishengessä aivan huikea Munaklubin Pesämunia -näyttely. Kädet alkoivat täristä heti, kun tuli ajatelleeksi itseänsä maalaamassa yhtä pientä ja pikkutarkkaa jälkeä ja tasaista kuviota ohuen ja kaarevan munankuoren pintaan. Häkellyttäviä taidonnäytteitä. Varsinkin kun vertaa omiin pääsiäismunavärjäilyihini...


[Nuorallatanssija tuulessa / Tightrope Walker in the Wind. Pigmenttimustetuloste, 8x8cm (+marginaali), ed. 30.]

tiistaina, huhtikuuta 03, 2012

Muse — In Your World



Kevään terapiatekona ilmoittauduin 22.4. Helsingissä järjestettäviin Kuvitelma-kuvataidemyyjäisiin. Tällaisella kuvittelijalla ei ollut edes vaihtoehtoa, jos nimenä on KUVITELMA.

Ajattelin roudata paikan päälle etupäässä pinssejäni, värityskuviani ja korttejani ja myös joitakin pienempiä ja edullisempia vedoksia ja kaikenlaista Monsterium-kamaa. Pääpaino nimenomaan kuitenkin muualla kuin niissä töissä, mitä yleensä galleriaan vien esille. Paitsi sitten töitä tuosta ihan viimeisestä Kuvituksia olemattomiin kertomuksiin -näyttelystä - sekä pullotettuja ilmoja Taivaanhoitajan käsikirjasta että Irtokuvituksia -sarjan pikkutöitä. Eli näitä (jotka pitäisi jossain vaiheessa nettisivullekin asti saada):


[Uhkarohkea sydäntenmurskaaja / Reckless Heartbreaker. Pigmenttimustetuloste, 8x8cm (+marginaali), ed. 30.]


[Sulosävelin / With Sweet Tunes. Pigmenttimustetuloste, 8x8cm (+marginaali), ed. 30.]