perjantaina, joulukuuta 12, 2014

Jyväskylän taidemuseon Jouluinen taidebasaari // The Christmas Art Bazaar at the Jyväskylä Art Museum

Kuningattaren syntymä // The Birth of the Queen
Pigmenttimustevedos // Pigment ink print, 2013, ed. 20
JYVÄSKYLÄN TAIDEMUSEON JOULUINEN TAIDEBASAARI
LA-SU // SAT-SUN 13.-14.12.2014 klo 11-18
Minut löytää pöydästä 8 - I'll be at table 8

Jyväskylän taidemuseon vuosittain järjestämä Jouluinen taidebasaari on itselleni vuoden tärkeimpiä tapahtumia - siitä on tullut osa jokavuotista joulurituaalia, vuoden viimeinen kova työpinnistys ennen joulua. Olen yleensä tuon kaksipäiväisen tapahtuman jälkeen onnellisesti väsynyt, mutta nimenomaan palkitsevasti, ei läkähdyttävästi. Omassa kotikaupungissa järjestettävä tapahtuma ei ole niin uuvuttavalla tavalla raskas kuin esim. Tampereen messuille tai Habitareen osallistuminen (...kotona nukkuminen vaikuttaa paljon) ja luonteeltaankin se on enemmän basaarimaisempi, nimenomaan hyvässä mielessä. Tapahtumassa liikkuu messuihin verrattuna edullisempi taide ja etenkin pienet jutut (kortit ja pinssit), mutta vuosittain myös vedokset ovat löytäneet uuden kodin. On aina hienoa tavata ostaja silmästä silmään ja nähdä vilaus siitä, millaiseen kotiin teos pääsee asumaan. 

Tapahtuman yksi hienoimmista puolista on ollut sen jatkuvuus. Taidebasaarissa tapaa ihmisiä, jotka ovat vuosittain käyneet jonkin teoksen hankkimassa. Tai tulevat moikkaamaan muuten vaan. Totta kai tarkoitus on myydä jotain (taidemyynnistähän taiteilijan elanto tulee), mutta ihmisten tapaaminen on vähintään yhtä tärkeää. Kun tapahtumaan osallistumisesta ei kerry matka- ja majoituskuluja ja paikkavuokrakin on kohtuullinen, koko tapahtumaan ei liity samanlaista taloudellista stressiä kuin esimerkiksi taidemessuille osallistumisesta. Kaikki on kotiinpäin, oli se sitten vedoksen, kortin tai pinssin myynti tai ihan vain ihmisten kanssa juttelu.

(Tänä vuonna otan mukaani mm. vedoksia, joista itselläni on enää yksi tai muutama kappale. Keräsin niiden kuvat ja tietoa Facebook-sivulle. Lisäksi olen syksyn aikana onnistunut jatkamaan Kuningattaren syntymä -vedossarjaa, ts. ottamaan sarjasta uusia vedoksia. Se oli teknisesti niin hankala tehdä, että olin vielä keväällä melko varma siitä, että sarja jää kesken...)

---

The annual Christmas Art Bazaar at the Jyväskylä Art Museum is one of the most important events for me - it has become a part of yearly christmas rituals, the very last hard work project effort before christmas. After this two-day event I'm normally happily tired, in very rewarding way, not exhausting way. When the event is happening in my own home town it's not so exhaustingly heavy as it is to take part to other events, in other towns (...sleeping in own bed helps a lot) and it is more bazaar-like, in a good way, than for example Habitare Fair or Tampere Art Fair. Compared to those larger fairs, there are smaller things (cards and badges) sold in bazaar, but every year also some prints have found a new home. It is always great to meet the purchaser eye to eye and to see a glimpse of the new home of my artwork.

One of the most wonderful things about this is the continuity of the event. Every year I meet new people but also some, who have purchased something earlier years. Or just have visited otherwise. Of course the main purpose of the event is to sell something (because that's where artists get their living from), but meeting people is at least as important. When you don't have to pay travel and shipping costs or accommodation and the space rent is reasonable, there's no similar kind of stress like when you are taking part to for example art fair. Everything gives something to bring home - art, postcard or badge sale or just meeting with people.

(This year I will bring some prints, which I have only one or a few left anymore. I collected the pages and some info to Facebook gallery. And, during this autumn I've successfully managed to continue the Birth of the Queen series, that is, to take new prints of the series. It was techniqally so challenging that even during last spring I was quite sure that I won't be able to take all the prints of the series...)

Ei kommentteja: